Programs


































Для одержання високих врожаю гарної якості необхідно, щоб усі фактори росту рослин були представлені в певних гармонійних поєднаннях, що найбільше відповідають потребам рослин у відповідні періоди їх росту й розвитку.
У практичних умовах таке поєднання створюється комплексом агротехнічних заходів, значну роль у цьому відіграє саме процес внесення добрив.
Мікродобривами називають добрива, що містять мікроелементи – хімічні речовини, необхідні для нормальної життєдіяльності рослин та використовуються останніми в надзвичайно малих кількостях у порівнянні з основними компонентами мінерального живлення. Брак мікроелементів у ґрунті не призводить до загибелі рослин, але є причиною зниження швидкості і узгодженості протікання процесів, відповідальних за розвиток організму. В результаті чого, рослини не реалізують свій генетичний потенціал та дають низький і неякісний врожай.
Мікроелементи, основні з яких Ви можете побачити у таблиці, необхідні для нормального росту й розвитку рослин. Вони входять до складу ферментів, вітамінів, гормонів та інших біологічно активних речовин, також відіграють значну роль у процесах фотосинтезу білків, жирів, вуглеводів тощо. При оптимальному забезпеченні рослин мікроелементами прискорюється їх розвиток, підвищується стійкість проти хвороб і шкідників, знижується вплив зовнішніх несприятливих факторів та патогенів.
Мікроелемент | Основні функції в рослині | Чутливі до дефіциту культури | Симптоми |
Mn | Акцептор електронів в процесі фотосинтезу | Зернові колосові. Ріпак. Цукровий Буряк. | Блідо зелені і деформовані листки. Жовті плями на стиках |
B | Проростання пилку. Зростання завязі Синтез білку |
Ріпак. Цукровий буряк | Подовжений період цвітіння. Пошкодження серцевини коренеплоду |
Cu | Синтез лігніну. Продукування пилку | Зернові колосові | Побіління та відмирання кінчиків листя. |
Fe | Фотосинтез. Синтез білків, утворення хлорофілу |
Зернові. Бобові. | Міжжилковий хлороз молодого листя |
K | Покращення засвоєння елемента і його трансплантації всередині рослини |
Морква. Картопля. Капуста. Цибуля. Часник. Плодові культури. |
Жовтіння кінцівок листків |
Mg | Збільшує стійкість до хвороб і несприятливих погодніх умов | Буряк. Помідор. Картопля.Плодові | Жовтіння листків рослин |
Zn | Продукування рослинних ауксинів Частина COD ензиму. |
Кукурудза. Зернові колосові. Ріпак | Білі смуги на листі. Формування не типово мілких листків |